Piața de IT în ultimii 20 de ani
guest post by Ana Maria Georgescu
Anul acesta IT Smart Systems (ITSS) a împlinit frumoasa vârsta de 20 ani, ocazie numai bună de săpat în amintiri în căutarea unor răspunsuri pe măsura titlului.
Să îți povestesc cum era laptopul în 2004, acest aproape banal accesoriu al prezentului? Era o treabă exclusivistă tare, cei care dețineau erau foarte puțini și, în principiu, laptop primeau cei în poziții de management sau de coordonare. Să ți-l cumperi singur nu țin minte să fi fost o opțiune - era și costisitor, și complicat. Erau răspândite stațiile de lucru, adesea cu monitoare cu tub catodic; eu, personal, am fost profund impresionată când m-am angajat la ITSS și am descoperit în prima zi de muncă că PC-urile din dotare aveau monitoare slim!
Oamenii care lucrau în IT erau puțini, specializați, iar piața muncii, în general, avea o fluctuație mult mai scăzută. Cred, însă, că acest nucleu de balauri pasionați și-a pus indirect amprenta asupra evoluției continue pe care o vedem și astăzi. Cifrele zic că piața era undeva la 4,000 de specialiști, iar acum sunt peste 200,000. Despre dezvoltarea întregului segment de IT nu mai zic nimic, nu mă aventurez în a menționa indicatori macroeconomici, însă vedem și simțim pe pielea noastră cât de accelerat se mișcă lucrurile și cu ce anvergură.
Arhitecturile IT erau ținute de fiecare în curtea proprie, arhitectura “on-prem” era modelul de referință, iar “cloud-ul” era un concept teoretic care exista de ceva vreme pe hârtie, dar cam atât. Vedeam la clienții noștri arhitecturi entreprise, 100% on-prem, cu posibilități reduse de scalabilitate față de ce există astăzi, atât hardware, cât și software. Proiectele presupuneau din când în când o vizită în datacenter cu tastatura la subțioară, câte o plăcuță nouă de RAM care salva uneori creșterea de trafic în producție pentru o vreme, sau chiar un hardware nou urmărit de toată echipa de proiect timp de câteva luni, până ajungea în țară.
La începutul anilor 2002, Amazon a lansat primul cloud comercial, în 2008 s-a lansat Google Cloud, aș aprecia că în România ecourile s-au văzut începând cu 2015. Aș spune că pe plan local suntem într-un setup hybrid, care presupune un mix între cele două modele.
Pe plan extern avem însă și clienți, instituții bancare, așa numitele neobanks, care au arhitecturi 100% cloud based, iar băncile deja știm că sunt un etalon, pentru că sunt un segment foarte prudent - când ele încep să facă acest tip de salt, marchează o etapa de referință.
Ce mai era diferit? Nu exista DevOps, și nici metodologia agile, pe care le-am văzut apărând acum 10 ani ca povești exotice, și undeva în jur de 2016 devenind realitate la primii clienți. Proiectele de început erau doar waterfall, cu lansări în producție mai rare și (mai) tumultoase, cu instalări manuale pe fiecare verigă din lanț, pe mediul de testare, de prelive, de live, cu script-uri de configurare rulate manual, nici vorbă de pipeline-uri automate de instalare.
Securitatea și mecanismele de control ale identității și ale accesului s-au dezvoltat și ele, și am început să vedem în 2010 primele servicii la distanță, cum ar fi internet banking, plata facturii telecom, etc. A apărut nevoia de a sprijini dezvoltarea acestui tip de servicii cu soluții de Identity și Access Management, și la acel moment în IT Smart Systems s-a format o divizie nouă, dedicată, care de atunci nu se plictisește. Paleta de echipamente s-a diversificat, astăzi inițiem plăți de pe telefon și le autorizăm folosind amprentă sau recunoaștere facială, având la dispoziție alternative din care să alegem: plata cu cardul, plata open banking, plata instant etc. Protecția identității și securitatea sunt mai importante ca niciodată și soluțiile continuă să se dezvolte.
La începutul anilor 2000 nu aveam comerț electronic în România, în 2002 a apărut legislația necesară, urmată în 2004 de publicarea standardul 3D secure la plata cu cardul, care a permis folosirea acestuia într-un regim mult mai sigur decât până la acel moment și a marcat începutul dezvoltării accelerate a segmentului de plăți online. Astăzi avem pe piața plăților o metoda de plată bazată pe tehnologie open banking, recent lansată, care nu mai are nimic în comun cu plata bazată pe cardul tradițional.
Când smartphone-ul și-a intrat în drepturi, cu o utilizare intensivă și absolută, am văzut alte schimbări, digitalizarea fiind cap de afiș în diverse conjugări și în diverse stadii. A devenit normă, în detrimentul excepției și este una din provocările momentului - pe o piață unde competiția este puternică, oferirea de experiențe, de produse digitale care să facă diferența în fața unei audiențe din ce în ce mai pretențioasă este vitală. Cu acest lucru în minte, am creat Innovation Hub în IT Smart Systems, cu scopul de a crea o divizie dedicată dezvoltării de produse.
Cu siguranță sunt mult mai multe lucruri de povestit, mi-a fost relativ greu să aleg, pentru că am trecut prin multe, am învățat, ne-am adaptat, am evoluat, ne-am transformat și am fost transformați, însă mă voi opri aici, cu gânduri bune și curioase despre următorii 20. De ani!
Keep it simple!
Ana Maria Georgescu, Executive Partner, s-a alăturat echipei IT Smart Systems în urmă cu 18 ani. Ana este un consultant tehnic și de sales experimentat, specializat în soluțiile integrate ale sistemelor informatice și proceselor de business pentru SOA. De-a lungul carierei, Ana a ajutat mari clienți enterprise internaționali din industriile finainciar-bancare, telecom sau utilități să-și dezvolte procesele tehnologice și să implementeze noile strategii de transformare digitală.
Așadar, cu puțin timp în urmă, am sărbătorit împlinirea a 20 de ani de IT Smart Systems (partyyyy!) și cu această ocazie am povestit împreună cu Cristian Barbu - fondator și managing partener – despre parcursul companiei de la înființare până la imaginea #itsscommunity din prezent.
Înainte de a urmări interviul, v-am listat mai jos o parte din aspectele discutate:
înființarea IT Smart Systems a venit ca răspuns la nevoia de livrare a serviciilor IT, nu doar vânzarea de hardware și software;
de-a lungul celor 20 de ani, #itsscommunity a înregistrat o creștere constantă - de la 5 colegi în 2002, până la 148 de colegi (yey!) la începutul lui 2022;
atenția la oportunitățile care s-au ivit, precum și adaptarea constantă la cerințele pieței, au făcut ca în momentul de față IT Smart Systems să fie recunoscut ca furnizor de soluții și un fintech-player real, depășind astfel așteptările setate de-a lungul timpului.
În concluzie, IT Smart Systems se concentează să se dezvolte în continuare pe palierele pe care se poziționează în momentul de față: furnizor de servicii, furnizor de soluții, fintech player ca vector pentru inovație, precum și să genereze proprietate intelectuală relevantă contextului actual.
Vă invitam, așadar, să urmăriți interviul de mai jos:
Trecând la lucruri mai serioase, IT Smart Systems a sărbătorit împlinirea a 20 de ani de existență pe piață românească printr-o petrecere tematică.
Tema de anul acesta: ”DE PRIN LUME ADUNATE”.
Din dorința de a fi împreună și de a ne bucura și distra sărbătorind înaintata vârstă de 20 ani, ITSS le-a pregătit colegilor o surpriză: teambuilding via Internet. Urmează, în mod evident, și un teambuilding adevărat, însă despre acesta vom povesti cenzurat probabil mai spre vară.
Totul a început cu un mic meeting online (60+ participanți), în care 2 facilitatori ne-au cunoscut, destins și inițiat în călătoria ce tocmai se anunța a începe – cu ajutorul platformei Kahoot. Lucru care ne-a scos puțin din zona de comfort:
colaborare cu colegi din alte departamente;
identificarea unei modalități de a comunica eficient și rapid;
having fun while putting our minds to work;
where are the drinks?!
După cum se poate observa din screenshot-urile de mai jos, evenimentul a avut succes, iar feedback-ul colegilor a fost unul pozitiv - spre "abia așteptăm varianta adevărată".
Stați aproape, întrucât vom avea mai multe evenimente și noutăți legate de acest moment major din viața companiei pe care intenționăm să vi le detaliem cenzurat tot aici.
Go for IT and keep it simple!
Comments