Fax

(+40) 371 607 236

Interviu IT Channel cu Cristian Barbu, Fondator și Director General IT Smart Systems

Interviu IT Channel cu Cristian Barbu, Fondator și Director General IT Smart Systems

ITC: Fiind înființată în 2002, IT Smart Systems are o experiență importantă pe zona de servicii IT. Puteți trece în revistă momentele importante în dezvoltarea firmei?

Cristian Barbu: Acum, că discutăm despre acest lucru, îmi dau seama că în februarie 2016 se vor împlini 14 ani de la înfiinţare. Iar primul moment cheie a fost chiar în primul an de funcţionare a firmei: in trei luni de la începerea activităţii, aveam deja în producţie un proiect de integrare de o complexitate ridicată, cel puţin la standardele la care se afla domeniul intergrării în acel moment, pentru un client din domeniul de telecomunicaţii. Pot spune că am început activitatea în forţă.

Acesta a fost primul proiect de integrare din piaţa românească, aşadar s-ar putea spune că am pus bazele unui domeniu care acum este în expansiune permanentă  și unul dintre cele mai discutate subiecte din piaţa de IT locala.

De atunci am crescut constant, ca şi echipă, număr de angajaţi, portofoliu de soluţii oferite, portofoliu de clienți, și bineînțeles, cifră de afaceri.

Am crescut constant, dar în planul doi, fără să ne promovăm foarte vizibil soluţiile şi competenţele, până la un punct în care am constatat că am ajuns la o dimensiune şi o maturitate suficient de mari încât să facem un pas înainte, catre un dialog direct cu clientii nostri. Acest lucru se întâmpla prin anul 2009 când am început să promovăm şi să consolidăm brandul IT Smart Systems în mod coordonat și consecvent. Până în 2009, ne ofeream serviciile indirect, prin intermediul unor integratori mai mari, precum IBM sau Sun Microsystems.

Cât de grea a fost despărţirea de parteneri și mersul pe cont propriu către client? Nu aș caracteriza procesul drept dificil, nicidecum; a fost transparent, a fost de formalizare a unui fapt deja în derulare. Până la urmă, am făcut schimbări doar din punct de  vedere al comunicării, al modului cum ne prezentam în faţa clienţilor.

Pe alte coordonate, alte momente cheie au fost anii 2007 și 2010. In 2007 am decis înfiinţarea unui centru de dezvoltare la Chişinău, în Republica Moldova, iar în 2010 ne-am extins prezenţa si pe piaţa din Ucraina, unde am înfiinţat atât o echipă de dezvoltare, cat şi o echipă de vânzări

Deschiderea centrului aditional de dezvoltare de la Chişinău a venit într-un moment în care, pe piaţa forţei de muncă din România, oferta nu se ridica la nivelul cererii şi am fost forţaţi să ne îndreptăm atenţia spre piaţa externă. Alegerea Chișinăului s-a bazat pe criterii precum: limba comună, proximitatea față de București si calitatea specialistilor.

ITC: A fost criza începută în 2008 unul dintre momentele importante în dezvoltarea firmei?

Cristian Barbu: Este şi anul 2008 un moment important pentru noi, dar poate cu totul diferit față de  modul în care a fost resimțită criza de către alţi jucători din piaţa de IT românească. Pentru noi, criza a venit ca o oportunitate, și o să vă explic de ce:  eram într-un moment de dezvoltare, aveam o excelentă stabilitate, suficientă forţă şi dorinţa de a reuşi. Crescusem, încă din 2002 organic, fiind o companie integral românească, cu majoritatea clientilor din piaţa locală si eram mai putin expusi perturbatiilor de pe pietele externe.  Nu toate companiile s-au putut adapta la fel de bine, iar  unele au ieșit de pe piață lasand in urma lor  un gol pe care am avut şi inspiratia, şi capacitatea de a-l umple. De aceea pentru noi anii 2008-2010 au fost ani de creştere susţinută.

ITC: Cum a evoluat compania în cei aproape 14 ani de existență (cifră de afaceri, număr de angajați, cultură organizațională)?

Cristian Barbu: Am pornit singur in februarie 2002, iar la sfârșitul anului 2002 aveam mai puțin de 5 angajaţi. Sfârșitul anului 2015 ne va găsi cu aproximativ 100 specialişti IT (strict personal de specialitate, în afara personalului suport – financiar, resurse umane, etc). Considerăm că este o creștere spectaculoasă pentru că am pornit de la zero. Nu suntem o subsidiară a unei companii internaţionale, nu am pornit cu o bază de clienți sau cu o cifră de afaceri garantată. Cifra de afaceri din anul 2002, anul înființării, a fost de cca. 100.000 Euro, iar în 2015 estimăm că vom avea aproximativ 3.5 milioane Euro, poate chiar mai mult, dar preferăm să lucrăm cu o estimare conservatoare.

Ceea ce nu se vede din cifre, este modul în care am crescut din punct de vedere al culturii organizaţionale. Cultura noastră organizațională este un aspect esențial, care ne definește și care ne-a ajutat să obţinem succesul în această perioadă. Am plecat de la antreprenoriat, iar  in primii câţiva ani firma s-a indentificat cu proprietarul, așa cum se întâmplă, dealtfel, cu majoritatea afacerilor de acest tip. Eu eram responsabil de toate aspectele afacerii: relatia cu furnizorii, relatia cu clientii, livrarea serviciilor, intreținerea aplicațiilor instalate etc.. Intre timp, insa, am evoluat catre intraprenoriat.

În momentul de faţă, nici eu, nici restul echipei din top management nu mai suntem prezenţi în toate aspectele curente ale afacerii. Colegii noștri au libertatea să abordeze lucrurile cum cred ei că este mai bine, să inoveze și să schimbe astfel încât să raspunda cerintelor clientilor si sa atingă rezultatele propuse.

ITC: Care sunt elementele care diferențiază modelul de business ISS de cel al competitorilor?

Cristian Barbu: Avantajul nostru cheie în raport cu competiţia, ceea ce ne difierențiază în mod clar, chiar dacă nu am conştientizat acest lucru de la început, este ceea ce englezii numesc reliability. Adică încredere generată din si bazata pe consecvenţa noastră în rezulatele obţinute de-a lungul timpului. Suntem deja cunoscuti pentru experiența în domenii de pionierat, aplicabile clienţilor enterprise, si vedem îndreptându-se către noi clienţi care ne analizează portofoliul de proiecte și ne acordă încrederea unei prime colaborari direct in proiecte complexe..

Este cea mai buna dovada ca am reuşit în mod constant să nu  dezamăgim din punct de vedere al încrederii acordate și acest lucru ne-a ajutat să ne diferenţiem.  Suntem partenerul și furnizorul pe care clienţii îl sună în momentul în care au o problemă “grea” pe masă.

ITC: Ce ne puteți spune de expertiză pe zona de business integration? Puteți preciza din ce zone provin clienții? Vă rugăm dacă ne puteți furniza câteva date relevante despre un proiect pe această zonă (număr de aplicații integrate, zile de consultanță etc.)?

Cristian Barbu: Soluțiile noastre se adresează clienţilor entreprise, cu mii de angajaţi, cu zeci de sisteme complexe, care au nevoie de un mediu IT de nivel avansat. Aceasta ne limitează la un număr restrâns de clienți, undeva în top 50 companii din România. Cu toate acestea, cel puţin în proiectele de integrare, avem referinţe din domenii precum telecomunicații, financiar- bancar, retail,  oil&gas, utilități.

Abordarea noastră faţă de domeniul integrării este una extensiva, acoperind aproape toate soluţiile cuprinse de acesta: information integration – transfer de volume mari de date intre aplicaţii, application integration – transfer de mesaje între aplicaţii, integrare de procese, integrare de conţinut. Avem expertiză în toate aspectele, atât de business cât şi tehnologice, care intră sub incidenţa acestui domeniu. Ca proiect reprezentativ, alegerea este simplă: proiectul telecom cu care am început activitatea în 2002, pe care am continuat să îl extindem şi să îl dezvoltăm în toată această perioadă. Cred că sunt în prezent peste 100 de aplicaţii integrate și peste 500 de fluxuri de integrare. Ca efort, am încetat să mai contorizez acum câţiva ani, când am ajuns la 10.000 man-days în proiect.

ITC: În mod similar, puteți preciza câteva elemente definitorii privind expertiză pe zona de identity  management (domeniile în care se află clienții, număr de aplicații integrate, zile de consultanță etc.)?

Cristian Barbu: Identity Management este un domeniu de expertiză pe care l-am dezvoltat începând cu 2007. Deşi are o istorie mai scurta decât zona de integrare, a fost o evoluţie cel puțin la fel de spectaculoasă. Unul dintre cele mai interesante și cel mai provocator proiect de identity management din momentul de faţă are peste 2 milioane de utilizatori, 35000 utilizatori unici zilnic, simultan se conectează cca. 5000 utilizatori. Proiectul se derulează tot în telecom.

ITC: Se discută despre o criză de specialişti IT, firmele găsind uneori cu dificultate angajaţii doriţi. Care este opinia Dvs din perspectiva unui angajator? Care este „profilul” angajatului ideal? Ce tip de specialişti căutaţi?

Cristian Barbu: Într-adevăr, lipsa de specialiști este o problemă acută în momentul de faţă, care nu ne afectează doar pe noi, ci și pe alți jucatori de pe piaţa de IT românească. Statisticile arată un decalaj de 75.000-80.000 de specialiști, faţă de un necesar estimat la 140.000 de persoane la nivelul întregii industrii. Acest lucru este resimţit de fiecare angajator

Pe de altă parte, totuşi, cred că, în ciuda acestei constrângeri din piaţă, încă facem o treabă bună  în a creşte echipa. Încă mai găsim oameni curioşi, creativi, care vor să înveţe, să aplice ce au învățat și să spună “da” provocărilor. Anagajații noștri sunt oameni în care noi am văzut aceste premise şi cărora le-am dat o şansă. Uneori am investit incredere “in alb”, in oameni care veneau din cu totul alte domenii decât IT, sau direct de pe băncile școlii, cu care am caștigat extraordinar de mult. Ne mândrim cu faptul că avem oameni valoroşi în echipă, unii chiar cu statut de parteneri. Ne place să ne vedem ca un angajator care oferă un mediu de lucru provocator unde fiecare poate să se dezvolte.

ITC: Cum au evoluat în această perioadă clienţii companiei (existenţi sau potentiali) din punct de vedere al complexităţii proiectelor implementate/ cerinţe şi aşteptări/ sumele pe care sunt dispuşi să le investească în această zona?

Cristian Barbu: Dacă ne uităm de unde am plecat noi în 2002, atunci diferențele sunt majore. Pe atunci, companiile erau încadrate în tiparul în care îşi creau propriile echipe cu care dezvoltau cele necesare din punct de vedere IT: făceau retelistică, administrare de servere, creau sisteme informatice proprii. Și, de cele mai multe ori, achizițiile constau în „fiare”  - servere, echipamente de reţea, eventual baze de date. Să vinzi software era o activitate exotică. Astfel percepeam noi piaţa IT în perioada de început a afacerii. Iar acum, ei bine, este o provocare să ţii pasul cu cererea clienţilor. Sunt la curent cu evolutia solutiilor IT, li se generează din interior probleme din ce in ce mai diverse şi caută soluţii la cheie care să funcționeze în organizație. Așadar, și activitatea noastră este de o cu totul altă natură. Noi căutăm să ne adaptăm şi să ne extindem permanent, pornind de la nucleul de competențe și expertiză pe care îl avem deja și pe care îl extindem pas cu pas. Oricum, este clar că nu putem sta închistaţi în ceea ce ştiam să facem bine acum zece ani, tinind cont ca nevoile clientilor evolueaza permanent.

O altă schimbare pe care o observăm este faptul că structura bugetelor evoluează, o parte din ce in ce mai mare din costurile cu angajaţii și sistemele dezvoltate intern  sunt directionate către soluții avansate și mai sofisticate, cel puțin la clienții enterprise, pe care îi vizăm noi. Cea mai mare dinamică o constatam în domeniul prezenţei online şi mobile, sub forma unor portaluri care aduc cu ele probleme de scalabilitate, performanta, securitate, dar și integrare cu sistemele de back-end.

Camelia Cojocaru

www.itchannel.ro