Fax

(+40) 371 607 236

Banca Transilvania - #nufacenimenicanoipsd2

Banca Transilvania - #nufacenimenicanoipsd2

Banca Transilvania - #nufacenimenicanoipsd2

#Openbanking prin BT Api Store – povestea IT Smart Systems

Privire generală

Directiva Europeană PSD2, inițiativă cheie a Uniunii Europene, își propune să faciliteze inovația și concurența pe piețele financiare, prin deschiderea sectorului bancar către companiile fintech, precum și a altor companii licențiate. Noua directivă revoluționează industria bancară prin două măsuri care vor favoriza intrarea pe piața bancară a unor noi jucători: noi prestatori de servicii de plată (așa-numiții third party payment service providers – TPPs), care vor putea oferi servicii de inițiere de plăți (Payment Initiation Services – PIS) și de furnizare a informațiilor despre un cont bancar (Account Information Services – AIS). Pentru realizarea cerințelor de mai sus au fost formate la nivel european două grupuri mari de inițiativă care se ocupă cu crearea standardelor de implementare: Berlin Group (format de un grup de mari instituții bancare care s-au reunit pentru prima data în Berlin în anul 2004) și Open Banking UK (format din 9 instituții bancare din UK). Standardele create de cele două grupuri sunt însă congruente.

Proiectul cu Banca Transilvania și tehnologiile folosite

Banca Transilvania (BT) este, la ora actuală, cel mai mare grup financiar din România, “banca oamenilor întreprinzători sau, mai bine spus, banca ce își dorește ca lucrurile să fie făcute, ideile valorificate, iar visele împlinite, susținând oamenii care au curajul să facă lucrurile puțin mai diferit”, după cum singură se definește (mai multe pe https://www.bancatransilvania.ro/despre-noi/).

Scopul proiectului cu BT a fost implementarea cerințelor Berlin Group, folosind tipul de securizare Oauth2 Direct. Din punct de vedere tehnic, IT Smart Systems a realizat expunerea API-urilor PISP, AISP și PIISP într-un portal destinat părților terțe care doresc să se integreze cu API-urile Băncii Transilvania. Pentru a realiza acest portal au fost folosite următoarele platforme IBM: IBM API Portal (V5), IBM API Management (V5), IBM API Analytics (V5), IBM Datapower (V5), IBM Access Manager (V9). Platforma IBM API Connect, care înglobează majoritatea acestor produse, este o tehnologie versatilă care poate fi folosită la un spectru larg de soluții. Permite organizațiilor să-și creeze, ruleze, administreze și securizeze API-urile atât cu dezvoltatori interni, cât și cu parteneri externi, pentru a genera noi fluxuri de piețe, clienți și beneficii pentru propriile produse și servicii. API-urile conduc spre inovație și extinderea modelului unui business.

Echipa

Am rugat echipa IT Smart Systems implicată în acest proiectîncă din noiembrie 2018 să ne transmită primul cuvânt care le vine în minte când se gândesc la proiectul cu BT. Mai jos vedeți ce am adunat de la colegi, ceea ce vă va oferi și o idee despre ce a însemnat acest proiect pentru ei: 

- Developers: Gicu Busuioc – “profesionalism”, Sergiu Chițan – “soluție up-to-date”, Alexandru Grati – “oportunitate”, Dumitru Negrescu – “învățare”, Dragoș Panaitescu “explorare” și Alexandru Turtoi – “cercetare”;

- Quality Assurance (QA): Ana Beiu – “provocare”, Anca Constantin – “provocări”, Valentin Durlescu – “inovatie”, Codruț Ilie – “noutate”și Diana Mohîrță – “inovator”;

- “Dinozaurii” Andrei Dumitru – “flexibilitate” și Daniel Coman – „complexitate”;

- Project Manager: Gabriela Mihălescu– “muncă în echipă”.

 

Multumim, Banca Transilvania, pentru frumoasa colaborare!

 

Echipa IT Smart Systems a vizitat inima țării în 5 deplasări: (kick-off project, sedinte de proiectare, demo-uri, instalari etc.). Proiectul s-a încheiat cu succes (GO LIVE) la mijlocul lunii martie 2019.

 

Nouă ne-a plăcut așa de mult înCluj-Napoca, încât ne veți gasi cu siguranță acolo la Conferința IT Camp din 6-7 iunie (https://www.smartfintech.eu/events & https://itcamp.ro/- silver sponsor).

 

Good job you guys! Keep IT simple.